Avopalvelut

Ammattilaiset arjessa

Avopalvelumme tarjoavat monipuolisesti tukivaihtoehtoja lapsille, nuorille ja lapsiperheille.

Tavoitteena on edistää toimijan omassa toimintaympäristössä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä vuorovaikutusta ja toimintakykyä. Palvelumme keskiössä on löytää omat voimavarat, tukea elämästä selviytymistä sekä vahvistaa omatoimisuutta ja arjenhallintaa.

Avopalveluiden sisältö räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan yhdessä asiakkaan ja sosiaalityöntekijän kanssa. Palvelusta vastaa avopalvelutiimi, joka koostuu moniammatillisesta työryhmästä. Työryhmäämme kuluu sosionomeja, sosiaalityöntekijä, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Nepsy-valmentajia sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita.

Työskentelyssä käytetään erilaisia ratkaisukeskeisiä ja toiminnallisia menetelmiä. Viitekehyksenä on terapeuttinen työskentely. Asiakkaiden verkostojen kanssa pyritään tekemään aktiivisesti yhteistyötä.

Perhetyö

​Perhetyössä tarjoamme lapsiperheille suunnitelmallista ja kokonaisvaltaista tukea.

Perhetyöllä tuetaan perheiden elämänhallintaa ja heidän omien voimavarojensa käyttöä. Perhetyötä tehdään perheen omissa toimintaympäristöissä.

Perhetyöllä voidaan vastata perheen erilaisiin haasteisiin heidän arjessaan; mm. tukea vanhemmuutta, ohjata kasvatustyössä, tukea kodin arkirutiinien hallintaa, vahvistaa perheen toimintakykyä sekä tukea parisuhteen ja perheen vuorovaikutustaitoja.

Tehostettu perhetyö

​Tehostettu perhetyö on suunnitelmallista ja tavoitteellista työskentelyä perheessä, ja sen avulla pyritään lisäämään perheen voimavaroja, arjen hallintaa ja tukemaan vanhempia heidän kasvatustehtävässään. Tehostettua perhetyötä voidaan käyttää myös mahdollisesti ennaltaehkäisemään lapsen huostaanotto.

Työskentely on muutokseen tähtäävää, voimavaraistavaa työskentelyä, jossa yhdessä perheen kanssa pyritään löytämään ratkaisuja ja voimavaroja lapsen ja perheen tilanteen parantamiseksi. Työskentely tapahtuu perheen omassa toimintaympäristössä ja tapaamiset toteutuvat perheen yksilöllisen tarpeen mukaan.

Ammatillinen tukihenkilötyö

Ammatillinen tukihenkilötyö on tarkoitettu sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille ja nuorille. Työskentely rakennetaan yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti tarpeenmukaisesti.

Tukihenkilötyön tavoitteena on tukea lapsen tai nuoren arjenhallintaa ikätason mukaisesti. Ammatillinen tukihenkilö voi tukea mm. lasta harrastustoiminnassa, mielekkään tekemisen löytämisessä, sosiaalisten taitojen vahvistamisessa, koulunkäynnissä ja opiskelussa sekä löytämään omat voimavaransa ja selviytymiskeinonsa. Lisäksi tukihenkilötyö tarjoaa turvallisen ja luotettavan aikuisen läsnäolon.

Tukihenkilöpalvelu toteutetaan asiakkaiden omassa toimintaympäristössä esimerkiksi kotona, koulussa ja harrastuksissa. Tukihenkilötyötä toteuttaa ammattihenkilö (sosionomi amk/lähihoitaja/nuoriso-ohjaaja) ja työskentely perustuu asiakassuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Tapaamiset toteutetaan suunnitelman mukaisesti.

Jälkihuolto

Lastensuojelun jälkihuolto tarkoittaa lapsen ja hänen perheensä tukemista sijaishuollon jälkeen suunnitelmallisesti ja tarpeenmukaisesti. Tavoitteena on tukea nuorta itsenäiseen elämään nuoren saavuttaessa uuden elämänvaiheen vahvistamalla nuoren voimavaroja sekä tavoitteiden toteutumista sijoituksen jälkeen.

Jälkihuolto toteutetaan yksilöllisesti asiakassuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden mukaisesti nuoren omassa toimintaympäristössä. Työskentelyllä ollaan tukemassa nuoren selviytymistä yhteiskunnassa sekä tuetaan löytämään oma polkunsa mm. opintoihin ja työelämään liittyen.

Jälkihuoltoa toteuttaa sosiaalihuollon ammattihenkilö huomioiden yksilöllisesti nuoren elämäntilanteen ja tuen tarpeen.